KEDVES JELENLEGI ÉS LEENDŐ ÜGYFÉL!
A Sankó Gyatsa műhely számtalan – nyílt és zártkörű – kutatást és fejlesztést végzett az elmúlt években, melyeknek egy része elérhető az interneten, többit pedig teljes titoktartás övezi. Alapvetően a következő tevékenységek alkotják a szolgáltatást:
KUTATÁS, TERMÉKFEJLESZTÉS, TERMÉKKÉSZÍTÉS és TANÁCSADÁS
Minden egyes termék elkészítését megelőzi egy alapos kutatás-fejlesztés időszak, mely alatt felszínre kerülnek mindazok az összetett tényezők, melyekkel számolhatunk.
KUTATÁS
Egy tárgy elkészítése, ha őszinték és hitelesek szeretnénk maradni, kutatással kezdődik. Minden olyan lehetséges kiindulópontot meg kell vizsgálni, amely befolyásolhatná – előbb vagy utóbb – az adott tárgy formai és szellemi megidézését. Ez esetben nem ajánlom részlegesen megközelíteni a felmerülő kérdést, hiszen a részlegesség mindig silány, tiszavirág életű terméket szül. Ha már a kutatás során felismerjük az egyetemes megközelítés lehetőségét, nem marad más hátra, mint a fejlesztés nővevényszerűvé tétele.
TERMÉKFEJLESZTÉS
A termék rendes fejlesztése csak megfelelő előzetes kutatással lehetséges, ha olyan eredményt szeretnénk várni – erőforrásainkat feláldozva – mint ahogyan azt fentebb megfogalmaztuk. Az adott termék a fejlesztés során ráébred arra, hogy mikor van vagy lehet vége növekedésének. A fejlődés a fejlesztéssel, addig érdemes míg eléri a megfelelő szintet ahhoz, hogy rendeltetését betöltse. Ezután, ha újabb kutatás arra késztet, hogy tovább fejlesszük az adott tárgyat, akkor engedhetjük tovább növekedni, de semmi esetre sem szabad elhanyagolni a termék – legalább prototípus  szintű – elkészítését.
TERMÉKKÉSZÍTÉS
Ez itt a legnehezebb fázis, hiszen még mindig elég törékeny az egész folyamat ahhoz, hogy pillanatok alatt semmivé legyen – egy rossz megjegyzés, egy hibás költségvetés vagy épp hibás következtetés miatt. A termék elkészítését – végleges modellezés után – az első prototípust mindenképp érdemes megvalósítani, hiszen ekkor még mindig "miénk" a termék, nem utolsó sorban ekkor válhat a termék "szilárdá".
TANÁCSADÁS
A tanácsadás tulajdonképpen az első lépés a fenti sorban. Ahogy azt a magyar népmeséink nemegyszer megfogalmazzák:

"Többet ér egy kérdés, száz keresésnél"

Az elmúlt években igény merült fel a független design szaktanácsadásra, melynek lényege, nem feltétlen egy adott konkrét munka elvégzése, hanem sokkal inkább az ügyfél számára a legmegfelelőbb út vagy utak feltárásában való segítségnyújtás. Tapasztalatok mutatják, hogy nem mindig van lehetőség – elsősorban fizikai idő – egy pl. egy grafikai – de bármilyen más formatervezéssel foglalkozó cégnek az összes adandó lehetőséget feltárni az ügyfél előtt, hiszen ha ezt tenné, egy év alatt csupán csak néhány vásárlót tudna kiszolgálni, ami egyáltalán nem feltétlen jelentené a művész vagy stúdió megélhetését.
Éppen ezért lenne szükség – egy komolyabb termék bevezetése, gyártása esetében –  már eleve az adott munka elvégzése előtt felkérni egy független design tanácsadót, aki nem felügyeli, sokkal inkább szabályozná, elősegítené a kezdetleges döntések meghozatalát akár megvalósíthatósági tanulmányokkal. Mindez megkönnyítheti a munka gyorsaságát, miközben a tulajdonos sokkal fontosabb dolgokra koncentrálhatna, mint például az értékesítésre.
Számtalan gyártótól kaptam olyan visszajelzést, mely szerint, bizony most már hiányolja, hogy korábban az adott termék bevezetése előtt, a fejlesztés fázisában elmaradt megfelelő, formatervezői nézőpont igénybevétele. Az adott termelői társaságnál lehetnek ugyan – ami nagyon szükséges – kreatív igazgatók, de sokszor a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy adott esetben szükség  – külsős emberként – a belsős kreatív szakember véleményének megerősítésére, vagy éppen friss külső szemléletre, ami kisegítheti az adott ipari terméket készítő gyártót, társaságot.

TITOKTARTÁS
A fenti szolgáltatás összessége értelemszerűen, olyan mélyen hozzátartozik egy adott cég, vállalat vagy fejlesztői csoport belső tevékenységébe, hogy mindezt titoktartási megállapodás nélkül nem lehetne megvalósítani. Éppen ezért nem meglepő az, hogy sokan máris viszolyognak e szolgáltatás létjogosultságában.
"Merem remélni, hogy sikerült felkeltettem érdeklődését egy olyan szolgáltatás igénybevételére, melyre valóban szüksége lehet."
- Sankó Gyatsa

Küldés
Köszönöm szépen! Figyelje e-mailes postafiókját, visszajelzésemre.
Back to Top